Donatie Schaapskudde

Lemelerberg

Lemelerberg

De Lemelerberg is een overgebleven stuwwal vanuit de ijstijd. Deze stuwwallen hebben een mooie golfende lijn.  Als u over de Lemelerberg heen loopt ziet u niet alleen bos maar heeft u ook heide om u heen. Op de Lemelerberg zijn er ook een aantal wandelroutes die door de provincie Overijssel zijn gemaakt en worden onderhouden.

Op de Lemelerberg vindt u ook nog de schaapskudde. Laat u in het voor- of najaar eens verrassen door een ontmoeting met ze.

Als u op de Lemelerberg wandelt of fietst dan kunt u ook de mierenleeuw tegenkomen. De mierenleeuw is een insect (larve) die andere insecten op eet met name de mieren.

Op de top van de Lemelerberg aankomt vindt u daar een grote zwerfkei, de Dikke Steen. Deze komt uit Scandinavië en is met de ijstijd hier terecht gekomen.

In 1913 is op de Lemelerberg een bijzonder park aangelegd ter ere van het honderdjarig bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden. Het beeld van de leeuw kent iedereen wel. Het verhaal er achter is minder bekend. De leeuw maakt deel uit van Park 1813, net als de lanen met namen van de begunstigers van dit park en het sterrenbos: acht paden komen samen bij een middelpunt en vormen zo een ster. In het midden van de ster ligt de gedachtenishoek. Daar kon je een boom planten en die noemen naar een gestorven familielid of naar jezelf. Het sterrenbos met daarin de gedachtenishoek worden weer in ere hersteld. In 2013 zal de gedachtenishoek weer in gebruik genomen worden.

Mindervalide of met een kinderwagen op pad? Genieten kan van bos, heide en een mooi uitzicht. Pas op voor overstekende zandhagedissen. Volg het verharde pad vanaf het Theehuis De Lemelerberg.

 

Lemelerbergroute

Start- en eindpunt: Parkeerplaats tegenover Zaal Dijk, Korteveldsweg 3 in Lemele
Afstand: 6 km
Let op: Deze route is slecht toegankelijk voor rolstoelen en wandelwagens. Honden mogen mee indien aangelijnd.

Lemelerberg is een natuurreservaat van ruim 850 hectare. Honderd jaar geleden was de Lemelerberg een kaal natuurgebied. Doordat de schapen uit het gebied zijn verdwenen, is de Lemelerberg geleidelijk dichtgegroeid met bos. Om te voorkomen dat het gebied helemaal dichtgroeit, heeft Landschap Overijssel sinds 1979 weer een kudde van ongeveer 400 schapen rondlopen in het gebied.