Donatie Schaapskudde

Bergenroute 12 km

Deze wandeling is gekozen door wandeltijdschrift ‘Te Voet’ verkozen tot mooiste wandeling van de gemeente Ommen. Door de Bergenroute is Ommen Wandelgemeente van het Jaar 2013 geworden! Dit is de derde keer dat een Overijsselse gemeente deze titel in de wacht heeft gesleept. Download de kaart en de tekst van de Bergenroute hier.

 

Volg eerst de paarse pijltjes op de paaltjes van het wandelnetwerk en vervolgens de blauwe paaltjes om de Bergenroute te lopen.

Lees hier het verslag van de beoordeelde wandeltocht over de Archemer- en Lemelerberg!

Onderweg

Top

De top van de Archemerberg is maar liefst 78 meter hoog. De beloning van de klim is dan ook een schitterend uitzicht. Vanaf de top zijn de dorpen en steden in de omgeving te bewonderen, maar bij helder weer kijk je zelfs tot in Duitsland. Op de oriëntatietafel wordt duidelijk of je het .

Schaapskudde

In het voor- en najaar loopt de schaapskudde met Veluwse heideschapen op de heide. Zij zorgen ervoor dat de heide heide blijft en niet vergrast en uiteindelijk bos wordt. Heel veel vrijwilligers uit de omgeving helpen trouwens ook mee de heide te beheren door regelmatig boompjes te trekken.

Dieren

Op de Lemelerberg komen veel dieren voor. Als je een beetje geluk hebt zie in het zonnetje een zandhagedis. Kom je te dichtbij dan schieten ze van het pad af de begroeiing in. Vrijwilligers van de Vliegende Brigade, een bijzondere vrijwilligersgroep van Landschap Overijssel, maken speciaal voor dit dier eiafzetplekken. De zandhagedis zet haar eitjes af in zandige plekken die door de zon opgewarmd worden en zo worden de eitjes uitgebroed. Het ontbreekt echter aan dit soort zandige plekken. Door het werk van de Vliegende Brigade komen er meer zandhagedisjes uit. 

Faciliteiten

– Drie horecapunten onderweg
– Honden aangelijnd toegestaan
– Voldoende parkeerplaats
– Dekking mobiel: goed
– Route is bewegwijzerd
Startpunt:
Natuurcamping De Lemeler Esch
Lemelerweg 16
8148 PC Lemele
Denkt u tijdens het printen van deze route aan het milieu?