Donatie Schaapskudde

De Lemelerberg

Het natuurgebied Lemelerberg bestaat uit de Archemerberg, de Lemelerberg, park 1813, delen van landgoed Archem en de natuurontwikkelingsgebieden Archemermaten en Vossenbelt. Volgens de Rijksdriehoeksmeting is de berg 77 meter hoog en daarmee één van de hoogste punten van Overijssel. In het gebied komt u afwisselend bos en heide tegen en vanaf het hoogste punt heeft u uitzicht over heel Overijssel. Het is daarom altijd een ware belevenis om door dit 850 ha grote gebied te wandelen of te fietsen.

De oorsprong van het bergachtige natuurreservaat ligt een flink eind terug in de tijd, in de voorlaatste ijstijd om precies te zijn. Ruim 150.000 jaar voor Christus baanden metersdikke gletsjers zich via Scandinavië een weg naar zuidelijker oorden. Met ongekende kracht werden zand en grind door de gletsjers vooruitgeschoven. Ten oosten en westen van de huidige Lemelerberg kropen ijstongen langzaam omhoog. De gletsjers duwden als reusachtige bulldozers de bevroren grond opzij. Op die manier ontstonden in het landschap hoge stuwwallen, ontstaan door gekantelde bodemlagen, waaronder de Lemelerberg.

Wie de Lemelerberg nu bekijkt, kan het zich waarschijnlijk moeilijk voorstellen, maar honderd jaar geleden was het hier bijna kaal. Alles werd kort gehouden door de vele schapen die er rondliepen. Sommige stukken raakten zo verschraald dat er zelfs zandverstuivingen ontstonden. Als levende maaimachine gingen de schapen over het land. Ze aten zich vol en produceerden mest voor de boeren. Na de uitvinding van kunstmest was dat niet meer nodig. Zodoende verdwenen de schapen en groeide de berg geleidelijk dicht met bos.
Nu staan er de mooiste bossen met jeneverbes en zijn er vlaktes met heide. Overal valt struik-, dop- en kraaiheide te bewonderen. Struikheide overheerst en staat vooral hoog op de droge zandgronden. In de winter zorgt het voor veel verschillende bruine tinten, in de zomer kleurt het allemaal prachtig paars. Kraaiheide is een stuk minder vertegenwoordigd. Het bloeit rozerood, heeft kleine gitzwarte besjes en komt eigenlijk uit Scandinavië. De Lemelerberg is het meest zuidelijke verspreidingspunt van kraaiheide.

Om te zorgen dat het gebied open blijft en het gras niet te hoog groeit, heeft Landschap Overijssel sinds 1979 weer een schaapskudde rondlopen in het gebied. De ongeveer vierhonderd Veluwse heideschapen en hun herder blijven voortdurend in beweging – als wandelaar kun je er opeens tussenin staan – en zorgen systematisch dat de begroeiing binnen de perken blijft.

 

Maps Marker Pro Logo Fout: een geldige licentiesleutel is noodzakelijk om de kaarten fatsoenlijk te tonen!

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

De Lemelerberg: 52.473580, 6.417217
Maps Marker Pro Logo Fout: een geldige licentiesleutel is noodzakelijk om de kaarten fatsoenlijk te tonen!